Biografieschrijver Harke Kuipers

Harke Kuipers is vanuit zijn bedrijf Het Waait al bijna 25 jaar tekstschrijver. Het interviewen en portretteren van mensen op allerlei manieren is zijn specialisme.

“Schrijven is onlosmakelijk met mij en mijn leven verbonden. Al lang voordat ik er mijn werk van maakte, schreef ik allerlei gedachten op. Losse krabbels die soms werden uitgewerkt tot een verhaal of gedicht. Soms bleven ze liggen en kwam ik ze – veel later – weer tegen als ik de stapel schrijfblokken op de hoek van m’n bureau eens aan het opruimen was. Het op papier zetten is voor mij een manier om stil te staan bij gedachten of gevoelens waarvan ik vaak niet eens weet dat ze er zijn.

Dat komt vermoedelijk omdat ik meer op andere mensen georiënteerd ben. Vanaf mijn jeugd kijk en luister ik graag naar mensen en ben ik geïnteresseerd in wat hen typeert, wat hen drijft, wat hen anders maakt dan anderen. Rond mijn 16e ben ik de eerste interviews gaan houden en die gaan uitwerken. Ik merkte meteen dat ik het ontzettend leuk vond om te proberen iemand te portretteren. Een kunstenaar doet dat met verf op een doek; ik doe het op papier en met woorden.

biografie5
Voor mij is een biografie geslaagd als de persoon zichzelf herkent en als mensen die hem of haar goed kennen, zeggen: ‘Ja, dit is precies zoals jij de dingen ziet en verwoordt… dit bén jij!’

Tegelijkertijd is het mooi als er in een biografie iets extra’s zit. Bijvoorbeeld iets dat verrast, dat een andere kant van de persoon laat zien, iets dat nieuw inzicht geeft of verdieping aanbrengt.”