bedrijfsbiografie-1

Ondernemersbiografie / Jubileumboek

Ondernemers zijn bijzondere mensen. Het succes van een bedrijf hangt natuurlijk mede samen met wat er in de markt en maatschappij gebeurt, maar de sleutel ligt bij de ondernemer.

Succesvolle ondernemers bewandelen vaak ongewone wegen. Gedreven door intuïtie, gezond verstand, boerenslimheid… persoonlijke eigenschappen, aangevuld met andere kwaliteiten. Samen maken ze het verschil en bepalen ze in grote mate de levensloop van de ondernemer én zijn of haar onderneming.

Veel ondernemersverhalen blijven verborgen
Dat verhaal, van de oprichting van een bedrijf (of bedrijven) en de verdere ontwikkeling tot en met de dag van vandaag, is buitengewoon boeiend. Toch blijven heel veel verhalen van ondernemers verborgen. Niet omdat de ondernemer ze niet wil vertellen, maar omdat hij er niet aan toe komt. Hij heeft de tijd niet, of gunt zich de tijd niet.

Heel begrijpelijk, maar wel jammer. Want ondernemersverhalen zijn zeer de moeite waard om te delen. Ze zijn leuk en interessant voor veel mensen en bovendien inspirerend voor jonge ondernemers!

Als een ondernemer wél de tijd heeft om zijn ondernemersbiografie op te stellen, loopt hij tegen een andere hindernis aan: hoe krijg je het op papier? Schrijven is een vak apart.

Harke Kuipers ondersteunt u hier graag en goed bij. In zijn werk als tekstschrijver heeft hij veel ondernemers ontmoet in alle denkbare sectoren. De persoonlijkheid van de ondernemer fascineert hem en hij is goed in staat deze treffend in woorden te gieten.

Verschillende varianten
Net als bij een ‘gewone’ biografie kan het levensverhaal van een ondernemer en/of de onderneming op allerlei manieren vorm en inhoud krijgen.

Zo kunt u kiezen voor een korte beschrijving van uw loopbaan als ondernemer. Daarin beschrijft u bijvoorbeeld de start, de verschillende fases die u daarna hebt doorlopen, pieken en dalen, keuzes die u heeft gemaakt en de groei die u heeft doorgemaakt, in verschillende opzichten. Daarbij bepaalt u zelf of de focus ligt op u als ondernemer, op het bedrijf of op de combinatie van beiden.

Bij een uitgebreid verhaal kan dezelfde informatie als hiervoor genoemd als basis dienen, en wordt deze verder verdiept en aangevuld. Er is meer ruimte om bepaalde gebeurtenissen verder uit te werken, om andere aspecten aan de orde te stellen én om andere personen bij de biografie te betrekken.

Zo kan het erg leuk en boeiend zijn om medewerkers, klanten, leveranciers, familie, vrienden en andere relaties te interviewen over hun relatie met de hoofdpersoon en deze indrukken toe te voegen aan het geheel. Dit kan door de informatie in het verhaal te verwerken; het kan ook door de personen allemaal te portretteren en een eigen plek te geven in het boek. Naast het verhaal van de ondernemer, ontstaat dan als het ware een collage van verhalen over de ondernemer.

ondernemersbiografie3
Wat wordt het eindresultaat dan? Een ondernemersbiografie, een bedrijfsbiografie, of een jubileumboek? Alles is mogelijk! Het idee kan ook gaandeweg groeien of bijgesteld worden. Natuurlijk is het wel handig om vooraf de opties te bespreken en de opdracht plus kosten enigszins af te bakenen.

Harke Kuipers schrijft de teksten en kan desgewenst ook vormgeving en print- of drukwerk voor u verzorgen. In de huisstijl van de onderneming, of juist in de vorm van een speciaal ontwerp voor deze biografie.

Kosten
Het schrijven van een ondernemersbiografie, bedrijfsbiografie of jubileumboek is maatwerk. Het vraagt om tijd, betrokkenheid en vakmanschap. De kosten zijn afhankelijk van het gewenste eindproduct en de weg ernaartoe.

De prijzen kunnen uiteenlopen van bijvoorbeeld 2.500 tot 25.000 euro en hoger. Tijdens het eerste gesprek bespreken we de verschillende variatiemogelijkheden. Kort daarna ontvangt u een offerte met een heldere omschrijving van het gewenste eindproduct, de werkzaamheden, uren en kosten.

Welke eindvorm of aanpak u ook kiest, u kunt er zeker van zijn dat ik er altijd de volle aandacht aan schenk!